×

Opknapbeurt in de Zoo van Antwerpen - Laeremans Geert nv Las- en Constructiewerken

In 2016-2017 mochten we meewerken aan de opknapbeurt in de Zoo van Antwerpen. Onze bijdrage bestond in een restauratie van de staalwerken in de Egyptische Tempel en het Rundergebouw. Hieronder een overzicht van onze belangrijkste realisaties.

  • Egyptische tempel

We herstelden de toegangspoorten naar hun origineel ontwerp. Dit betekende het vervangen van de stalen platen met uitgelaserde lelies zoals die oorspronkelijk waren aangebracht.

Ook de stalen hekwerken en poorten van de zebra’s en olifanten werden onder handen genomen. Deze werden door ons ter plaatse geschuurd en voorzien van primer en eindlaag. Daarnaast werd om de veiligheid van bezoekers en dieren gekozen voor een aanpassing aan de afstandsbalustrade. Daarom werd door ons tegen de originele gietijzeren palen een inox gelakte uitbreiding geplaatst.

De giraffen kregen een nieuwe glazen wand. Hiervoor demonteerden we de huidige glazen en de bestaande staal structuur en monteerden we een nieuwe staalstructuur en gelaagd veiligheidsglas. Ook de vlakke ronde koepel in het dak werd onder handen genomen. Hier werd het bestaande glas weggenomen, de structuur opnieuw gereinigd en voorzien van primer en eindlaag. Vervolgens werd er rekening gehouden met de veiligheid van de dieren en werd er plexiglas geplaatst in de koepel in plaats van glas.

  • Rundergebouw

Aan het rundergebouw mochten we de stalen ramen reconstrueren naar origineel model. We hielden dus rekening met de bestaande architectuur maar zorgden ervoor dat de ramen voldoen aan alle normen die vandaag belangrijk zijn. Zo werden de ramen voorzien van thermisch onderbroken profielen en voorzien van dubbel kathedraalglas.

Naast deze reconstructie werden ook 30 raambeschermeringen volledig gerestaureerd en ter plaatse gestraald en voorzien van primer en eindlaag. De achterliggende ramen werden opnieuw voorzien van kathedraalglas en werden afgewerkt met een elastiche mastiek driehoeksvoeg. De sluitstangen en raambeslag werden nagemaakt naar het origineel model.
In de toekomst komen er nog renovaties aan.