×

Renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

Onlangs opende het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika opnieuw de deuren. Sinds 2013 werd hier hard gewerkt om het volledige gebouw en de tentoonstelling een opfrisbeurt te geven om zo weer harmonie te vinden in de expositie en het gebouw met een koloniaal verleden en het ook aan te passen aan de huidige noden van een museumgebouw. Dat opzet lijkt ons zeker geslaagd.

We zijn dan ook heel fier dat we hieraan mochten meewerken. Laeremans Geert nv mocht in samenwerking met de hoofdaannemer enkele opmerkelijke restauraties uitvoeren. Om te beginnen droegen we ons steentje bij door het restaureren van de zes kolossale toegangspoorten van het gebouw. De vleugels werden ter plaatse gedemonteerd en in onze atelier gerestaureerd en opnieuw behandeld. De kaders werden ter plaatse gestraald en voorzien van een primer en eindlaag. Daarbovenop werden verschillende andere ‘kleinere’ stalen deuren volledig gerestaureerd, van nieuwe beglazing voorzien en werd het beslag en messing krukken nagemaakt naar het bestaande model.

Ook de hekwerken en kolommen aan de straatzijde werden nieuw leven ingeblazen. Deze werden gedemonteerd en in onze atelier gerestaureerd. De hekwerken werden in hun oorspronkelijke staat hersteld. De kolommen waren in te slechte staat en deze werden volledig opnieuw gemaakt uit inox en voorzien van nieuwe gietijzeren kransen met leeuwkop. Vervolgens werden de hekwerken, kolommen en kransen opnieuw gemonteerd aan de zijde van de Leuvensesteenweg in Tervuren.

Beneden in de kelder werd een pivoterende wand van 5 meter hoog en 14 meter breed geplaatst. De pivoterende wand is multifunctioneel en dient bij openstand als centrale muur in de grote expositieruimte of dient bij gesloten stand om de grote ruimte in 2 kleinere ruimten op te delen. De wand werd in 2 stukken van 5mhoog en 7 m breed vervoert en in de kelder gebracht. Pas nadien werd het dak van de kelder dicht gelegd. In de kelder werden de 2 stukken samengesteld en op een centraal pivoterend draaipunt geplaatst. Wij monteerden de stalen structuur van 3 ton en deze werd achteraf door de hoofdaannemer afgewerkt met isolatie, hout en gipskartonplaten zodat het uiteindelijke gewicht om en bij de 10 ton is. Desalniettemin kan de wand door zijn centrale draaipunt door 1 persoon bediend en inde gewenste stand gebracht worden.

In de tuin mochten we alle banken restaureren. Deze werden gedemonteerd en naar onze atelier gebracht. Hier kregen de gietijzeren elementen een nieuwe behandeling en werden ook de planken gereinigd.

Verder werden nog tal van andere kleinere werken uitgevoerd, zo werden:

De authentieke messing elementen en roosters werden volledig opnieuw gereinigd.

Ook bij de vele lichtkoepel in het gebouw werden de spanten opnieuw behandeld. Deze werden ter plaatse gestraald en voorzien van primer en eindlaag.

Er werd een nieuwe stalen deur met automatisatie geplaatst voor een mindervaliden doorgang die achteraf bekleed werd door de hoofdaannemer met marmer.

Leuningen in de traphallen werden ter plaatse gestraald en voorzien van primer en eindlaag

Voor de deuren in de kelder werden nieuwe stalen omkastingen gemaakt van 10mm dik.